dinsdag 18 maart 2008

Zeilschool Holland

Vorige week werd ik nogal triest van een berichtje op de site van de buurtvereniging De Zwaan dat dhr. Ouwersloot in een verzorgingshuis is opgenomen en waarschijnlijk niet meer terugkeert naar de Hoge Maasdijk.
Voor enkelen zal deze persoon onbekend zijn, maar voor velen een Begrip. Wie is het nooit overkomen dat bij het noemen van het dorp van afkomst de reactie kwam; Oh Andel, ja dat ken ik wel, daar heb ik zeilen geleerd.
In een opgeduikeld krantenartikel (uit 1984?) las ik dat dhr. J. Ouwersloot als oprichter bij het 40-jarig bestaan van het in ons dorp gevestigde zeil- en vaartinstituut “Holland”, koninklijk werd onderscheiden.
De zeilschool was ooit een van de weinige plaatsen in Nederland waar beginners en gevorderden een opleiding konden volgen voor het zeilen en varen op de binnenwateren en de zee. Volgens het krantenknipsel werd vanuit de Andelse Maas gevaren naar de Biesbosch, de Hollandse en Zeeuwse stromen en de Noordzee van de Deense Fjorden tot aan de Britse Kanaaleilanden. Met schepen variërend van een midzwaard-wedstijdscheepje tot een fiere tweemaster. Grote zwerftochten maakte men met een tjalk uit 1903, de Vrouwe Francina (iets voor het sluisweblog ?).
Ik herinner me de grote stoet houten zeilbootjes nog heel goed. Aan het tobben met bak- en stuurboord, oploeven en afvallen en vooral het gevloek tegen de giek na het overstag gaan. Om er een weekje op zeilkamp te gaan, leek me nooit aantrekkelijk, vooral door het gerucht over het redelijk strakke regime. Door mensen die er wel waren opgeleid, werd dit overigens altijd verzacht dat je er echt zeilen leerde.
Toch zag ik steeds minder bootjes van de zeilschool op onze rivier en de laatste jaren was de zeilschool totaal niet meer in beeld. Als ik langs de Zwaan fietste, wierp ik nog wel eens een blik naar beneden, maar ook daar werd ik niet echt vrolijk van. Hoewel nog steeds geregistreerd bij de Kamer van Koophandel, heb ik het idee dat de ‘zeilschool’ niet meer bestaat (dat neem ik dan maar aan). Dit wordt nog wel vertroebeld bij de gedachte aan dhr. Ouwersloot op het jachtje die met megafoon op zijn geheel eigen wijze aanwijzingen gaf.
Als weer eens iemand me laat weten mijn dorp te kennen van de zeilschool, zal ik over het wel of niet bestaan van “Holland” zwijgen. Ik vertel dan dat er honderden zeilers, mogelijk wel duizend, in Nederland dagelijks op het water genieten en de kunst van het zeilen in Andel hebben geperfectioneerd.

14 opmerkingen:

FriekAndel zei

Sluislog hoeft niet, even googlen mag ook:
http://www.vrouwefrancina.nl

"Ze kochten het schip over van een vereniging van eigenaars, waarvan ook enkelen oud-instructeurs zijn van de zeilschool in Andel."

Anoniem zei

Vele jaren achtereen heb ik met zeer veel plezier gezeild bij deze zeilschool! Met houten 16 kw. - later werden dit Centaurers. Toen was de Biesbosch nog onderhevig aan getijden bewegingen. Ik bewaar zeer goede herinneringen aan deze zeilschool. Ik zou het leuk vinden om met oude zeilgenoten hernieuwd kennis te maken. Email naar cbm@texel.com Het is jammer dat de oprichter nu niet meer zelfstandig kan leven! Kees Molenaar Oosterend Texel

Watersport 4 all zei

Leuk artikel ;)
Greets,
www.watersport4all.nl

Harriette zei

op zoek naar een zeilschool voor mijn dochter probeerde ik te checken of ZVIH nog bestond, helaas! Heb er van 1980-1987 leren zeilen en lesgegeven. Bij mijn weten was de filosofie van de school gebaseerd op Outward Bound, een organisatie die ik engeland nog wel bestaat, maar in NL niet?
Michiel de Jonge, Windsor, UK

Michiel de Boer zei

Ik ben een van de velen die op een goede dag naar Andel kwamen om te leren zeilen, en jaren later te vertrekken met een vracht aan mooie herinerringen.

Hier mijn homage aan een uniek persoon, en een fantastische tijd: Sir Ouwersloot was an old school salty soul.

Michiel de Boer
San Francisco

Anoniem zei

Ik heb ook nog jaren op de school gezeild als leerling en instructeur. Het is droef de huidige staat van het huis te zien en ik wens dhr Ouwersloot en familie veel sterkte. Interessant om te lezen dat the Vrouwe Francina naar Monnickendam is verhuist, waar ik destijds woonde. Ik heb erg goeie herinneringen aan het varen op dat schip, door de Biesbosch en over de Maas en Lek.

Wiard Sterk,
Cardiff, Wales

Stefan Linnemann zei

Precies wat ik zocht, informatie over het Instituut nu. En over Sir, alhoewel ik begon met zoeken naar Eef en Tom, verwachtend, dat wellicht een van beiden de school nu zou leiden, als het er nog was.
Ook ik ben, op 11-jarige leeftijd, begonnen met zeilen in Andel. Mijn eerste zelfstandige vakantie, zelf uitgezocht, vanwege het slapen op de boten en toeren. Het eerste jaar een week, maar alle jaren daarna twee weken, eerst voor het A-diploma (stilstaand water), erna voor het B-diploma, en zelfs nog twee jaar voor het C-diploma, maaar dat heb ik wegens geldgebrek (ik studeerde inmiddels) zelf betalen. En toen instrueren.
Vele instructeurs heb ik zo ontmoet, en van enkele weet ik de namen nog: zoals genoemd, Eef en Tom, maar ook Ivo, Krekel, Walrus, Petra, Ietje. Ik heb nog ergens de bootindeling van een of meer keren, dat ik geweest ben.
Eerst was er nog de AJ (Anna Jacomina) als begeleidingsschip van de 16 m2 op de dode Maas, en de VF als begeleidingsschip voor de Centaurs in de Biesbosch. Op de Tarpan werd motorboot-les gegeven en in Zeeland lag een tweemaster voor zeezeilen.
Daar ben ik de naam van vergeten.
En Sir varend in de Zephyr met de megafoon en de penetrerende blik in zijn ogen.
Het is een groot verlies, dat een zo goed zeilinstituut verloren is gegaan. Ik heb er veel geleerd, meer dan zeilen alleen.
Misschien is een website "Herinneringen aan Andel" een idee?

Stefan Linnemann,
Leiden

Eef Ouwersloot zei

Leuke reacties! Voor de liefhebbers heb ik een foto- geschiedenis van het Zeil- en Vaarinstituut "Holland" gemaakt. Dat staat hier:
http://picasaweb.google.nl/evaruna/ZVIH#
Wie nog foto's heeft ter aanvulling is heel welkom!
Groet, Eef Ouwersloot

emailadres: evaruna@gmail.com

Marc Rubbrecht zei

IN 1959 leerde ik zeilen op ZIH in Vinkeveen en in 1962 hulpinstructeur en instructeur tem 1964 met drie centjes aan het pennemes ! spantvak 5 was mij ancienniteit (op 13 boten)vergaderen op de noordsvaarder was voor enkelen weggelegd...nadien nog 8 jaar op een andere ANWB zeilschool in vakanties een leuke job gehad , toch een mooie herinnering aan de bijzonder degelijke opleiding die me op zee ook een gewaardeerd schipper laat zijn ! Ik herinner me nog de kleine Eef en haar moeder in het houten huisje op het eind van de steiger in Vinkeveen. Mooie dagen !

Carlo Schots zei

Als Belg heb Ik er leren zeilen in 1992-93. Begonnen als pupil op de Centaur, vervolgens instructeur tijdens de zomermaanden!

Sir Ouwersloot is iemand die me altijd is bijgebleven. Discipline en nog eens discipline ! Je gaf de man zelf best geen hand als je niet ouder dan hem was ! Cognac dronk hij ook graag... Het heeft me als instructeur zeker een paar flessen gekost vooralaeer ik met m'n pupillen op tijd kon aanleggen aan de stijger in Andel. Geen minuut ervoor, geen minuut erna, maar wel op het gewenste tijdstip!
Ik herinner me dat m'n grootzeilschoot volledig uitgerafeld was. Ik vroeg 'm toen om een nieuwe... Na het bekijken van de grootzeilschoot was hij van mening dat deze nog niet aan vervanging toe was. Wij terug het water op met 6 Bft ! Uiteindelijk hebben we de grootzeilschoot doorgesneden en hebben we een nieuwe gekregen ! Was vaak afzien met die man, maar ik kan wel zeggen dat ik er heb leren zeilen !

Leuk te zien dat er ook fotomateriaal is en heel wat leuke reacties !

Ben Brok zei

jeetje, waar je zo "verzeild" kunt raken.
Later heb ik nog eens een paar keer een dag een Centaur gehuurd, maar dat is ook al jaren geleden.

@stefan: Ommelandvaarder met als volgbootje Volcmar (Ik herinner me nog dat ik een boek zag met die namen, terwijl we aan het Bridgen waren)
@ Eef: Hele mooi foto's

Anoniem zei

Misschien heeft de Nederlandse jeugd behoefte aan zo een instituut; zou leuk zijn concept van De Heer Ouwersloot weer op te pakken.

Ik heb het op mijn zoon 'uitgeprobeerd' en hij is een comtetente kerel geworden op onze boot; ook als mens goed uitgepakt.

Hoor graag van jullie,

Eric van Duyn
Hongarije
Touché - Orion 50'

Tjalling Braaksma zei

Met veel plezier leren zeilen bij het ZVIH en Sir Ouwersloot. Even wennen aan de dicipline maar wel lekker leren zeilen. Later nog even instructeursopleiding gevold, was met pasen volgens mij? Later nog eens een bootje gehuurd, oude Centauer. Zowel de school als de gehuurde boot waren vergane glorie. Vond dit wel erg jammer voor zo'n bijzondere zeilschool. Die school was inderdaad op outward bound leest geschoeid.

Philippe Van der Linden zei

Zelfs uit België kwamen we naar Andel om te leren zeilen. Mn broers en ik zijn er alldrie opgeleid en mn oudste broer cedric heeft er ook lesgegeven. Fantastische herinneringen aan overgehouden!