zaterdag 1 maart 2008

Storm II

M’n vakantie weerhoudt me niet van het schrijven en ook hier in La Douce France ben ik connecté met het Net. Dus zojuist gelezen dat het een onstuimig nachtje was in Andel: tijd voor de beloofde afloop van Storm I.
Allereerst verwijs ik graag naar de website van Cultureel Brabant, met een mooie impressie van de Romboutstoren.
Voordat we ons richten op de verdwenen windwijzer, eerst nog even iets minder hoog van de toren: de klokken en de klepel. Op de tijdsaanduiding zal ik niet al te diep in gaan, het komt er op neer dat iedere regio of zelfs dorpje z’n eigen tijd had, aangegeven door de klok op de toren.
De klepel dan; deze heeft ook een eigen leven; er zijn namelijk mensen (naast de klokkenluider) die met nieuwjaar precies weten waar de klepel hangt zodat heel Andel dan de klok hoort luiden (nee de klepel schijnt er niet altijd standaard in te hangen…). Een belangrijk moment was 2005; klokkenluider van Stigt droeg de klepel na 45 jaar over aan dhr. de Jong.
In het artikel hieronder is de afloop te lezen van de geschiedenis van de top van de spits, maar helaas niet waar de originele (reserve) windvaan uit 1879 is gebleven. Ook weten we nauwelijks iets van het protocol het luiden, waarom er soms wel een vlag boven uit de toren hangt en soms ook weer alleen op de grond et cetera.
Klokkenluiders: graag reactie!

Geen opmerkingen: