woensdag 19 maart 2008

Dag v/h Landschap: Het Pompveld

Tweede paasdag, 24 maart organiseert het Brabants landschap wandelingen met een natuurgids in twaalf natuurgebieden verspreid over de provincie. Deskundige natuurgidsen geven er uitleg over de fauna, flora en cultuurhistorie. De wandelingen duren anderhalf uur en beginnen om 12.00 uur, 13.30 uur en 15.00 uur.
Eén van de twaalf uitgekozen excursiegebieden is het Pompveld, onder Andel. Het Pompveld is een op zichzelf staand poldertje, geheel omsloten door kades en werd ooit door een wipwatermolen bemalen. Daarbinnen bevinden zich grienden, (populieren)bossen, weilanden en een - nog steeds functionerende! - eendenkooi. Ooit telde deze omgeving er veertig, voldoende reden voor zuinigheid dus, waardoor de kooi beperkt toegankelijk is.
De startplaats en tevens de verzamelplaats met infostand is bij de Kooikerswoning van dhr. Pruijsen (Midgraaf 27). U hoeft zich niet van te voren op te geven. Deelname is gratis.
Route: via de Neer-Andelseweg passeert u aan de linkerkant nog vóór de verdoemde molen de Bijving - in een door Jos de Kloe opgevoerde akte uit 1662 blijkbaar al ontgind, daar het al een weiland heette (op z’n Aels waijlant). Pas de tweede weg slaat u rechtsaf de Midgraaf in.
Overigens stond op de plek van de huidige kooikerswoning met de naam “Het neusje van zalm” voorheen het gelijknamig café en herberg, maar deze werd zoals zoveel van die historische gebouwen vervangen door nieuwbouw.
Update 25-03: het was een fantastische rondleiding door Jeroen Oosterbroek van het Brabants Landschap, zie verslag in het Brabants Dagblad. Herkansing op 24 mei, wanneer de vier kooien opnieuw kunnen worden bezocht tijdens de Open Dag (van 10.00 tot 16.00 uur).

Geen opmerkingen: