donderdag 10 januari 2008

Gesloten Café’s

Een grote groep Andelse cafébezoekers vreest voor het vertrek van café-restaurant De Jager te Giessen. Het dreigt dat deze Aelse kolonie – met hun eigen hoek – per 1 maart gaat verdwijnen als het aan de gemeente ligt. Kastelein Parijs dient verder te gaan in een soort noodcabine om plaats te maken voor een medisch centrum. En dat vertikt Parijs, niet geheel onbegrijpelijk en vandaag kondigde hij in het Brabants Dagblad zijn gang naar de rechter aan.
Hoe dan ook spijtig, want in de regio is het toch al niet zo dik bezaaid meer met kroegen. In ons eigen dorp rest er nog maar één, terwijl er ooit tussen veerhuis ‘t Zwaantje (foto) en Herberg De Rib een ware kroegentocht kon worden gehouden, en er was zelfs een brouwerij in Andel. Ten zuiden van Andel waren er ooit ware drankgelagen; zo was er in de Veense Molen illegaal drank te verkrijgen en iets verderop kon men zich legaal verpozen in café ‘Het neusje van de Zalm’.
In januari 1882 meldde de Heusdense krant dat van de 11 Andelse tappers en slijters er 7 een vergunning hadden aangevraagd om de kleinhandel in sterke drank te blijven voorzetten. De laatste kroeg die haar deuren definitief sloot was de Buitenburcht aan de dijk van de familie van Pelt.

Geen opmerkingen: