dinsdag 22 januari 2008

Kassentelers in beter daglicht?

Gisteren meldde wethouder de Peuter op zijn weblog over Vitaal Altena ‘een geweldig middel om het landschap van het Land van Heusden en Altena en ook de Gemeente Woudrichem te ‘pimpen’’. Ook van onze kant lof voor de ambities en goedbedoelende initiatieven voor de uitdaging drie gemeenten, een groep ambtelijke organisaties en verenigingen het eens te laten worden over een gebiedscontract met de provincie. Er ‘zullen afspraken worden gemaakt over uitvoering, organisatie en financiering van projecten die bijdragen aan een duurzame ontwikkeling van het platteland in landschappelijk, ecologisch, recreatief en sociaal-economisch opzicht.’
Na deze woordenbrij is het op zijn minst twijfelachtig of deze club is gezegend door vitaliteit en uiteindelijk niet is gedoemd tot voortschrijdende ambtelijke Moloch. Maar bij deze alle steun, zeker wanneer de wethouder de kans aangrijpt onze gemeente te ‘pimpen’. En dat gaat aan Andel zeker niet voorbij.
Al eerder hadden we het hier over de windmolens van de Peuter in Andel, waar Altenatuur (lid van Vitaal Altena) zich sterk voor schijnt te maken. Die molens zijn nogal ingrijpend en onnodig. In Andel is het gebied tussen de N267 en de Middenweg ingeruimd voor kassen (zie foto), dus ook boven ons dorp komt een gloed zoals boven Poederoijen. Ook dit zal niet echt worden gewaardeerd. Toch kan die pijn worden verlicht als er iets tegenover staat. Allereerst dat die vreselijke windmolens er niet komen omdat ze niet nodig zijn om energie op te wekken, maar mogelijk ook met goedkope stroom voor het dorp of zelfs de gemeente!
Andelse kassen kunnen worden gebruikt als zonnecollector en experimenten laten zien dat kassen meer energie kunnen produceren dan nodig is voor de teelt. Als de gemeente en de Aelse kassentelers zich sterk maken voor zo’n project zal het energieverbruik afnemen en wordt het project zelfs energieleverancier. De lichtoverlast kan dan worden afgekocht door goedkope stroom voor de inwoners.
Blijkbaar heeft de wethouder al contact met vitale en innovatieve ondernemers, dus wachten op Vitaal Altena is echt niet nodig.

Geen opmerkingen: