donderdag 31 januari 2008

Storm I

Het KNMI verwacht vandaag storm met zware windstoten: windkracht 9, aan de kust mogelijk 10.
27 november 1983 – het waait hard; windkracht 6 is nog maar het begin. Het wordt snel 7, 8. Het journaal waarschuwt: ‘Beter om niet de weg op te gaan’. Huizen verliezen hun dakpannen, bomen knappen, het is windkracht 9 en de Romboutstoren ligt onder vuur. De windkracht groeit, dit is geen storm, maar een orkaan; takken, nee hele bomen vliegen door de lucht: windkracht 10!
Ooit schreef iemand op Wiki oid over Andel: ‘Het opvallendste gebouw is ongetwijfeld de 14e eeuwse Romboutstoren met zijn karakteristieke bakstenen spits.’ Daarna hebben andere sites dit voor het gemak maar overgenomen, dus is het waar…
De spits van de Toren komt naar beneden; iedereen zit binnen en niemand hoort hem afbreken. Als een torenspits breekt en er is niemand in de buurt, maakt het dan geluid?
Stenen liggen op de grond en de windwijzer is meegekomen. De volgende dag zijn er alleen nog stenen, de windwijzer is spoorloos.
In Eelde werd het laagterecord van de luchtdrukwaarde allertijden in Nederland gevestigd – en dit staat nog steeds. In de top tien van zware stormen staat deze storm op de vijfde plaats.
Waar was de windwijzer? Wie had hem weggehaald? Wie klom er 25 meter omhoog om de stenen te metselen? Is de huidige windvaan dezelfde als die van 1879?
Volgende keer meer in Storm II.
De plannen om vandaag geen lampionnenoptocht te houden voor de Majesteit gaan gewoon door!

Geen opmerkingen: