maandag 4 februari 2008

Filmnieuws

Lang geleden werden er op gezette middagen films gedraaid voor de jeugd. Als een ware bioscoop draaide er topfilms van bijvoorbeeld de wel-of-niet pedagogisch verantwoorde Dik Trom. Voor een enkeling de eerste bioscoopervaring ooit. Het theater was gevestigd in het dorpshuis, waar ook de muziek- en toneelvoorstellingen druk werden bezocht. Kent iemand de optredens van Hans Worst nog?
Maar aan alles komt een einde, zoals ook het dorpshuis aanvankelijk gemeentehuis en school (zie foto) was, veranderde de bestemming nu in dat van een kerk. Evenals de muziektent van de foto, verhuisde ook het dorpshuis, maar films werden nooit meer vertoond.
Maar er kwam Hollywoud, voor zolang het duurt want Woudrichem zit er mee in de maag. Helaas voor Andel is de Rietdijk niet de aangewezen plaats, waar het echt niemand tot last is, maar verhuist het verder weg. Het zal deels worden ingraven in Almkerk.
En ook dit is op voorhand omstreden, tot verbazing van de Woerkumse Polititek want hoe kan zo’n bioscoopje nou de karakteristieke dorpsaanblik aantasten?

Dan maar wachten op de heropening van De Nieuwe Schuur in Eethen. Deze is momenteel gesloten en de plannen blijven vaag; maar als dit een bioscoopfunctie krijgt, wordt het nog een pittige concurrent. Dan moeten de Andelnaren nog maar bezien wat dichter bij is.

Geen opmerkingen: