donderdag 13 december 2007

Apache helikopter zorgt voor rust

Gisterenavond raakte een Apache gevechtshelikopter van de Koninklijke Luchtmacht van de vliegbasis Gilze-Rijen tijdens een oefenvlucht kabels van hoogspanningsmasten in de Bommelerwaard. Als gevolg hiervan viel de stroom in een groot deel van het Gelders rivierengebied uit.
Ook in Poederoijen werd het aardedonker en was het genieten voor wie niet is gecharmeerd van de kassenverlichting. Waarschijnlijk zag je er ook geen hand voor ogen want het was echt stil aan de overkant. De Apaches hadden voor deze vrede gezorgd en dat terwijl ze ook boven Andel een wekelijkse portie herrie brengen.
Zo moet het dorpje aan de overkant er zo’n honderd jaar geleden vanaf hier hebben uitgezien. Vredig en veilig.
De helikopters zorgen al enige tijd voor reuring in de regio, in oktober vorig jaar eiste oa de Gemeente Woudrichem bij de staatssecretaris van Defensie maatregelen om de overlast in dit laagvlieggebied te beperken. Afgelopen januari bezocht de staatssecretaris de Gemeente om een en ander toe te lichten en beloofde hierbij een optreden van de drumfanfare van de Koninklijke luchtmacht in Andel.
Na een tijdelijke pauze is het jaarlijkse avondvliegprogramma in september weer hervat. Tot april 2008 worden er hier weer oefeningen gehouden met nachtzichtapparatuur en vliegen op lage hoogte. Mogelijk aangevuld met transporthelikopters van de Vliegbasis Soesterberg.
Update: Altena wil ook verbod Apaches.

Geen opmerkingen: